Afscheid van het mooie Sumatra - Reisverslag uit Padang, Indonesië van Koosenerna - WaarBenJij.nu Afscheid van het mooie Sumatra - Reisverslag uit Padang, Indonesië van Koosenerna - WaarBenJij.nu

Afscheid van het mooie Sumatra

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Koosenerna

15 Juni 2012 | Indonesië, Padang

vrijdag 15 juni
We zitten op dit moment in de lobby van het Aston Hotel in Djakarta met een live muziekje in mijn linkeroor en koffiekopje gerammel in m'n rechter. Even over gisteren... bedankt Linda voor je reactie, fijn dat je meereist. Hoe gaat het met je nieuwe baan? Goed hopen we. Gefeliciteerd!

Gisteren aangekomen in Pusako hotel. Mooi hotel voor twee nachten aan de rand van de stad Bukittinggi. Even douchen en daarna lekker buiten gegeten met de groep. Toen heerlijk geslapen tot 5 uur want dan klinkt er vanuit de moskee de oproep door de hele stad voor het morgengebed. Eerst 1 moskee maar op den duur wel 10! We noemen het maar onze wake-up call; allemaal naar de hakkenbar ;-)
Deze dag zijn we heerlijk rustig de omgeving van Bukittinggi gaan bekijken,hebben een zilversmid bezocht en mochten als we wilden met een kabau (nee niet Yolante van Kasbergen-Kabau volgens de gids!)zeg maar waterbuffel, een rijstveld ploegen. Dank je, heel zwaar en vies werk. Een paar heren waagden zich aan het klusje en kwamen hijgend van de sawa. Het leverde prachtige foto's.
Gisteren trouwens hadden we ook een kilometer of zo gelopen en zagen opeens een man in de bomen. Hij zag ons ook en gebaarde dat hij naar beneden kwam. En ja hoor even later in de bocht, struikgewasgeluiden en daar kwam hij aan met een huls van bamboe gevuld met suikerpalmvocht. Hij lachte breed uit en maakte van een groot blad een drinkattribuut met een tuitje en goot het vocht er in waar we van mochten proeven. Lekker zoet... puur natuur met mug en al :-) Het vocht komt door het wegsnijden van de trossen palmnoten. Daar hangen ze dan zo'n bamboefoedraal aan en daar loopt in een nacht 5 liter van het sap in. Dat gebruiken ze weer om zo te drinken of te laten gisten tot palmwijn of inkoken tot gecarameliseerde palmsuikerbrokken. Van de vezels van de boom maken ze van alles en het blad gebruiken ze om te eten. Effectief!
Toen we verder liepen kwamen we bij een tentje waar ze de palmwijn hadden; hiervan mochten we ook even proeven. Niet verkeerd! Nog een stukje verder op mochten we een stukje gecarameliseerde suikerpalm proeven.
Zo gastvrij als ze hier zijn.
Koos keek even rond en zag een hangmatje met een bundel lappen, gelijk kwam er een vrouw aan en leggen de lappen aan de kant en zie daar een hele klein baby die we mochten bewonderen en zelfs fotograferen. Een babymeisje van 3 maanden misschien met al kleine oorringetjes!! Je kunt niet maar zo iedereen op de foto slingeren hier want ze zijn ook bijgelovig, respect.
Enfin we reden deze keer met de bus naar een groot kratermeer. De weg er naar toe had 44 haarspeldbochten. Bij nummer 37 zijn we er uit gelaten en liepen naar beneden en konden zo prachtige foto's maken van de omgeving. Bij bocht 34 mochten we weer in de koele bus.
Zufnal onze gids was vandaag jarig en wilde ons 's avonds trakteren op een drankje. Goed plan. Maar eerst gingen we lunchen in de stad a la carte. Nou dat kun je beter niet doen want dan ben je hier zo 2 uur verder. Enfin daarna even over de plaatselijke markt gelopen. Enorme markt met allemaal dezelfde spulletjes, schoenen, tassen, brillen en kleding. Werkelijk elk standje had hetzelfde. We waren zelf weer de bezienswaardigheid. De meisjes in de kraampjes lachen en giechelen en zeggen heel verlegen hello miss en als je dan groet duiken ze weg. Soms willen ze met je op de foto... tja groot en blank én licht haar alsof je van een andere planeet komt. Lachen.
We zijn door de stad gelopen en kwamen hierbij langs een karretje waarin ze suikerriet pletten door een zo'n wringer van vroeger. Het sap wordt opgevangen en dat kun je dan weer drinken. Het werd ons verkocht in een plastic zakje met rietje. Het leek een beetje op een zakje met urine maar dan met schuimkraag en het smaakte een beetje grassig. Niet mijn ding; geef mij maar een palmwijntje dan. Wijn is hier trouwens gigaduur dus drinken we vaker een Bintangbiertje. Maar het lekkerste bij dit hete eten is vers vruchtensap.
Op onze wandeltocht kwamen we door de dierentuin. Tjee wat een armoe, een paar herten, verdwaalde pauwen, een paar olifanten en een dromedaris die stond te poepen en tot onze grote verbazing zich omdraaide en... zich tegoed deed aan zijn eigen warme hap. Recycling ten top of pure armoe?? Daar te plekke nog even een museum ingedoken dat door Nederlanders is gebouwd. Wel leuk maar allemaal zo slecht onderhouden. Zonde gewoon.
In het hotel even uitgerust, douchen (er was gelukkig water want dat is niet altijd het geval namelijk) en toen naar het verjaardagspartijtje van onze gids. Hij had een speciaal
islamitisch restaurant uitgezocht. Groot lokaal met formicatafels, t.l bakken en geen sfeer maaaaar heerlijk eten op een bijzonder wijze geserveerd. Allemaal schaaltjes die opelkaar gestapeld waren met van alles en nog wat en vooral hot hot hot. Een tafelgenote bleef er bijna in, ze liep rood aan en kreeg de hik. Koos en ik hadden een heerlijk kokosvruchtensap met kokosslierten, dat verkoelde fantastisch, alhoewel ik hele avond het idee had dat mijn lippen een keer zo dik waren....
Oké op tijd in bed want morgen moesten we het vliegtuig halen van 9.00 uur dus 4.30 uur wake-up call.!!

• 16 Juni 2012 - 20:27

Linda:

Hallo....daar ben ik weer! Ja, mijn nieuwe baan is erg leuk, ben er blij mee! Geen weekenden en feestdagen meer werken, wat een heerlijk idee.
    Gisteravond heb ik even een bezoekje aan fifi en opa en oma gemaakt. Fifi was zo blij om mij te zien, ze heeft de hele tijd bij me op schoot gelegen. Grappig, ik weet niet waarom ze zo blij was om mij te zien, zo goed kennen we elkaar eigenlijk niet!
    Jullie hebben weer leuke dingen gedaan en gezien, ik kijk uit naar het volgende verslag! Veel plezier en tot het volgende verslag...

• 16 Juni 2012 - 20:41

Schone Zuster:

En daar ben ik ook weer,wat weer spannend allemaal,en lekker eten natuurlijk,Het was hier vandaag snertweer,lange hoosbuien ba,morgenvroeg gaan we even naar de oudjes en fief,Esther print de verslagen uit voor opa en oma dan kunnen ze ook meereizen,nou tot het volgende verslag maar weer.Groetjes Henk en Lineke.

• 17 Juni 2012 - 10:40

Geke En Wim:

Heel leuk wat jullie hebben beleefd op Sumatra. Wel indrukwekkend allemaal.
    We zijn benieuwd naar jullie verhalen van Java.
    Karen is terug van Australie and Wim zojuist van Miami. Ze hebben het fantastisch gehad. Dit noemen ze werken!! ha, ha.

groetjes

• 17 Juni 2012 - 10:44

Monique:

hallo Erna en Koos, ben een poosje uit de lucht geweest , maar ik lees weer met jullie mee! Nog van harte gefeliciteerd met jullie trouwdag!!
    Groetjes van Henk en Monique